Fem Fest chce upozorniť na násilie páchané v párových vzťahoch.

10.06.2011 Prešov


Prešov 10. júna (TASR) – Otvorením výstavy Umlčané svedkyne sa začal dnes v Prešove 1. ročník podujatia Fem Fest, ktorého cieľom je upozorniť na problematiku násilia páchaného na ženách v párových vzťahoch. Séria podujatí bude prebiehať do 16. júna v rámci projektu Pandorina skrinka, ktorý realizuje Záujmové združenie žien (ZZŽ) MyMamy Prešov z finančnou podporou Európskeho sociálneho fondu.
Štatutárka združenia Apolónia Sejková konštatovala, že jedinou cestou ako zastaviť násilie páchané na ženách a deťoch je nulová tolerancia voči tomuto násiliu.
"Ak sa budeme zaujímať o životy tých druhých, ktorí žijú vedľa nás a budeme na nich upozorňovať a posilňovať obete, len vtedy sa nám podarí násilie, ktoré je na nich páchané v ich intímnom priestore nejakým spôsobom zastaviť," dodala Sejková.
Výstavu, ktorá pozostáva z 25 figurín ženských siluet dnes inštalovali v priestoroch Partnerského inovačného centra. V ďalších dňoch budú rozdelené do priestorov piatich inštitúcií, ktoré sú často navštevované.
"Na figurínach sú popísané príbehy slovenských žien, ony samé alebo ich deti zomreli v dôsledku najbrutálnejšieho násilia páchaného vo vzťahu s mužom, manželom," vysvetlila Sejková.
Vedúca oddelenia násilnej kriminality Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Katarína Mogišová potvrdila, že polícia sa, bohužiaľ, s prípadmi takéhoto násilia stretáva často a v posledných rokoch ich neubúda.
"Posledný prípad sme registrovali vo štvrtok (9.6.) v obci Proč, kde sa muž vyhrážal manželke zabitím. Za domáce násilie ho stíhali už dvakrát. Hliadka agresívneho útočníka spacifikovala, momentálne je na psychiatrii a bolo voči nemu vznesené obvinenie," povedala Mogišová.
V rámci festivalu sa 13. júna v Divadle Alexandra Duchnoviča začína o 19. hodine prestavenie banskobystrického Divadla na rázcestí, ktoré sa predstaví s inscenáciou dvoch noviel pod názvom Variácie lásky. O deň neskôr v Knižnici POH - Slniečko sa uskutoční zážitkové čítanie pre žiakov so spisovateľkou Gabrielou Futovou.
V stredu (15.6.) bude ZZŽ prestavovať svoju činnosť a poskytovať poradenstvo v prezentačných stánkoch umiestnených na Sídlisku III a Sídlisku Sekčov. Fem Fest vyvrcholí vo štvrtok večer koncertom Kataríny Knechtovej, počas ktorého uvedú v premiére krátky filmový shot Pandorina skrinka s podtitulom "Pomôžeme vám nadýchnuť sa".
 

Vyberte región